SVĚT TRÁVNÍKŮ EUROGREEN
program pro sportovní kluby, golfová hřiště, komunální a zahradnické služby. 


1. 04. 2024 Společnost EUROGREEN s.r.o. bude vystavovat v Pardubicích

Přijďte nás navštívit na Celostátní...Více informací

5. 03. 2024 Lepší trávník a větší využití cíleného dosevu

Herní zatížení před zimou se již projevilo...Více informací

14. 02. 2024 Seminář "SEZÓNNÍ ÚDRŽBA SPORTOVNÍCH TRÁVNÍKŮ"

EUROGREEN CZ pořádá v úterý 27.2.2024 ve...Více informací

Hybridní trávník

Ve Sportovním parku Grünwald (München) se ve čtvrtek 21. listopadu konal odborný trávníkářský seminář na téma hybridní trávník. Jeho účastníci se seznámili s přednostmi hybridního trávníku EUROGREEN PowerGrass®. Tento nový sportovní povrch byl představen přímo v parku Grünwald na novém hřišti č. 3. Představuje technické a finančně výhodné řešení nejen pro majitele a uživatele fotbalových hřišť, ale také např. pro golfová odpaliště a driving range. Jde o nejkvalitnější přírodní trávník kombinovaný s přednostmi umělého trávníku.

PowerGrass® - kombinace přírodního a umělého trávníku.

Možnosti získat informace o inovaci roku 2013 využilo více než 50 účastníků akce z Německa, Rakouska a Česka. Přednášející byli následující: Jörn Verleger – Sportovní park Grünwald, Barbara Sedlmeir – laboratoř Ambruster, Wolfgang Schlennert – projekční kancelář P.I.T. a Thomas Peters, Dr. Harald Nonn a Dr. Rainer Albracht z fy EUROGREEN.

 

ZDVOJENÉ VYZTUŽENÍ

Všeobecně v technice považujeme za hybridní systém to, pokud jsou dvě technologie spolu zkombinované. Vložený pojem „hybrid“ zdůrazňuje celek složený ze dvou zcela rozdílných druhů nebo procesů. Mimořádnost pak vězí v tom, že k sobě přiřazené technologie samy o sobě představují řešení některých problémů a jejich spojením mohou vzniknout nové žádané vlastnosti.

Hybridní trávník EUROGREEN se sestává z umělého trávníku vyprodukovaného moderní patentovanou technologií tkaní. Výška vlasu je 48 mm. Do této rohože je pak zapracována 25 mm silná certifikovaná vegetační vrstva, do které je následně vysetá vhodná travní směs. Oproti hybridním vegetačním vrstvám zpevňuje tento trávník nejen vegetační vrstvu, ale i vlastní sportovní trávník. Výsledkem je zdvojené vyztužení, a tím i vysoká míra možného zatížení. Příkladem může být právě tréninkové hřiště ve sportovním parku Grünwald. Na celou plochu sportoviště byl instalován hybridní trávník. Dokončovací práce a výsev trávníku proběhl na tomto hřišti poslední týden v srpnu a již od začátku října zde probíhá plná tréninková zátěž 20 hodin týdně. I na takto mladém zatěžovaném trávníku je v období mimo vegetaci povrch rovný a plně hratelný.

VHODNÝ I PRO GOLF

Představuje ideální alternativu např. jako povrch fotbalových hřišť s ročním vytížením cca. 1000 hodin. Zásadně ho lze použít na všechny plochy, přičemž při rekonstrukcích mohou být náklady sníženy o stávající funkční drenáže a závlahu. Na stávajících hřištích je možné provádět částečné úpravy. V každém případě by však odborníci měli provést přímo na místě příslušné analýzy. Ať v ceně nebo v rozsahu užívání je hybridní trávník také velmi vhodný pro golfová odpaliště a driving range.

Hybridní trávník lze instalovat 2 způsoby:

• položením umělého trávníku, zapracováním vegetační vrstvy a výsevem speciálních travních směsí

• celoplošnou nebo částečnou pokládkou silného travního drnu hybridního trávníku

Pro který způsob realizace se rozhodnete, závisí na čase a finančních možnostech. Oba způsoby realizace však vedou ke stejnému výsledku – kvalitnímu, zatížení snášejícímu přírodnímu trávníku s výztuží, který má vysokou schopnost regenerace a vlastnosti přírodního trávníku. Od roku 2014 je možné vyřešit instalaci hybridního trávníku pouze na nejzatěžovanějších částech hřišť speciálně předpěstovaným hybridním kobercovým trávníkem.

ÚDRŽBA A ŽIVOTNOST

Údržba se odvíjí od intenzity užívání. Můžete si zvolit, po dohodě s odborným poradcem, pro vás nejvhodnější program ze tří Euro Care Systém (ECS) balíčků, a to včetně kosení a kompletní péče o trávník. Po dohodě tak lze dát vašemu trávníku vždy co potřebuje a kdy to potřebuje. Přinese vám to úsporu času i možnost přesného plánování nákladů spojených s provozem hřiště. Jaká je životnost hřiště s hybridním trávníkem? Tak dlouho „žije“, jak dlouho se mu dostává náležité péče! Rohož a vlas umělého trávníku podporují klíčení a vývoj přírodního trávníku a poskytují oporu mladým rostlinkám. Etablovaný a optimálně ošetřovaný trávník na druhé straně poskytuje ochranu vlasu umělého trávníku před opotřebením a poškozením. Vysoká regenerační schopnost použitých travních směsí spolu s vhodným programem péče podporují neustále optimalizaci sportovní plochy.

QUO VÁDIS?

EUROGREEN je aktivní v oblasti zakládání a péče o travnaté plochy a sportoviště více jak 40 let. Za tuto dobu bylo v celé Evropě postaveno, přebudováno, ošetřeno, zregenerováno nebo rekonstruováno tisíce sportovišť. Spolu se svými partnery realizovaný vývoj hybridního trávníku bylo logickým vyústěním know-how a mnoha expertíz. První plochy jsou využívány již od roku 2011. Další pak v průběhu doby přibyly (mj. tréninkové plochy Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, VfL Bochum nebo HSV Hamburk, LSB-NRW v Sudern-Hachen, na městských sportovištích v Mersch (Lucembursko), Betzdorf, Hilgert, na golfovém hřišti Golfriege ETUF Essen) a mnoho dalších je ve výstavbě. Hybridní trávník EUROGREEN PowerGrass® je novým „sportovním povrchem budoucnosti“.


Zaujalo Vás toto téma?
Registrujte se k odběru dalších zajímavých informací emailem.