SVĚT TRÁVNÍKŮ EUROGREEN
program pro sportovní kluby, golfová hřiště, komunální a zahradnické služby. 


5. 03. 2024 Lepší trávník a větší využití cíleného dosevu

Herní zatížení před zimou se již projevilo...Více informací

14. 02. 2024 Seminář "SEZÓNNÍ ÚDRŽBA SPORTOVNÍCH TRÁVNÍKŮ"

EUROGREEN CZ pořádá v úterý 27.2.2024 ve...Více informací

13. 02. 2024 Jarní leták společnosti EUROGREEN CZ

Využijte jarní nabídky společnosti EUROGREEN CZ...Více informací

Sportovní trávníky potřebují vodu

Voda je vzácná a někdy drahá surovina. Proto při zavlažování sportovních trávníků je třeba dbát na to, aby byla voda odpovídajícím způsobem přiváděna a současně používána šetrně. Například tenisové kurty potřebují asi 3 l / m² (= 3 mm), aby se navlhčila horní vrstva a až 10 l / m², pokud dynamická vrstva vyschne. Hřiště z umělých trávníků také vyžadují v teplém letním období automatický zavlažovací systém. Aby si umělý trávník udržel svou funkčnost a snížilo se opotřebení. Zvlhčování přibližně 1 l / m² snižuje vysokou povrchovou teplotu během léta a současně se zlepšují smykové vlastnosti. Při vysokých teplotách musí být zvlhčování opakováno několikrát denně.

Sportovní přírodní trávníky kladou vysoké nároky na potřebné množství vody. Trávníkové trávy se skládají z asi 90% vody. Bez dostatečného přísunu vody se metabolické procesy rozpadnou a tráva vyschne. Denní potřeba vody pro trávníky se pohybuje mezi 1 a 7 l / m² (= mm) v závislosti na teplotě a odpařování. V létě je to v průměru kolem 4 l na m² za den. Pokud nedochází k přirozenému doplňování vody např. srážkami, musí být trávník zavlažen tak, aby nedošlo k poškození způsobenému uschnutím. Kromě toho má správný přísun vody rozhodující vliv na hloubku zakořenění. Níže jsou uvedena nejdůležitější pravidla pro správné a ekonomické zavlažování.

Optimální čas zavlažování: Je to těsně předtím, než tráva začne vadnout. Do tohoto okamžiku kořeny vyčerpaly vodu v půdě a zůstaly hluboké. Populace rostlin vykazuje první příznaky vadnutí (pokleslé listy, světle šedé zbarvení). Nyní je ten pravý čas na vodu. Obecně platí pravidlo zavlažování v noci nebo brzy ráno. Ztráty odpařováním a unášení vody větrem je pak nízké.

Frekvence: Záleží na typu půdy a typu rostlin. U písčitých půd a plochých kořenů musí být zalévání prováděno v kratších intervalech než u hlinitých půd a hlubokého zakořenění. Je důležité, aby množství vody postačovalo pro hluboké zvlhčení kořenů. Teprve potom kořeny zůstanou v hlubších půdních vrstvách a trávy jsou pak dostatečně odolné vůči uschnutí. Pokud je půda zavlažována příliš malým množstvím vody, kořenový systém se zploští.

Kontrola: Jednoduchou a účinnou zkouškou požadované doby zavlažování a správného množství vody je test rýčem. Používá se ke stanovení hloubky pronikání vody. V zásadě platí pro zavlažování: Zřídka s dostatečným množstvím vody než s malým množstvím. Pro dostatečné zavlažování je na trávníku za zavlažovací cyklus zapotřebí minimálně 50 m³ vody. V závislosti na ceně vody to znamená několik desítek tisíc korun ročně. Z tohoto důvodu: zavlažujte řádně, ale současně šetrně.

Dva tipy pro úsporu vody: hnojení draslíkem, např. s K 38 nebo Basic K od EUROGREEN na začátku léta umožňuje trávníkům lépe využívat vodu. Také zvýšení výšky sekání v létě o 1 až 2 cm šetří vodu.


Zaujalo Vás toto téma?
Registrujte se k odběru dalších zajímavých informací emailem.